Kategorier
Utställningar

Vitaby Lanthandel

Lördag 4 november åkte jag till Vitaby för att besöka ett nytt kulturcenter som håller på att etableras i den gamla lanthandeln. Jag hade fått tips på KKV Textil i Malmö om att de skulle vara med under arrangemanget Österlen lyser 4 – 5 november.

Jag blev positivt överraskad av omgivningen och lokalerna. Där finns massor av möjligheter. Det har varit en gammal ICA-affär med stor parkering utanför. Torsten berättade att han har levererat varor där som chaufför på ICA under många år. Utställningslokalen har stora fönster på två sidor.

Det finns flera rum inåt, bland annat en toalett med riktiga handdukar, rent och snyggt. Längst in fanns ett cafe. Jag kunde inte övertala Torsten att stanna där och äta, då han ville till Brösarp Gästgiveri.

I lokalen stod några konsthantverkare, mest silversmeder och textilkonstnärer, men även gårdsfamiljen från Haväng som sålde djupfryst fårakött och honung. Annars var det tomt på publik, och jag fick veta att jag var första kunden som handlade. Vi är såpass gamla att vi helst inte vill köra i mörker, så vi får hoppas besöksantalet steg under mörkret när Österlen lystes upp.

Detta kulturhus är så nytt att vi kan bara hoppas att intresset växer. Konstrundan och populära arrangemang borde kunna bidra till det. Jag såg en scen innerst i lokalen.

Av Tora F. Greve

Tora Greve presenterar sin konst och berättar om sig själv.